Budapest är ett riktigt trendigt resmål just nu och det är lätt att förstå varför. Här finns mängder av historiska sevärdheter, coola nattklubbar, unika ruinbarer, termalbad, fantastiska restauranger och vackra slott. Budapest har två sidor – Buda och Pest – och floden Donau som rinner emellan. Budasidan är känd för att vara den lugna sidan med termalbad och många sevärdheter och pestsidan är känd för sitt nattliv, restauranger och shopping. På båda sidorna finns mycket att se och vi har valt ut de bästa.

Széchenyi Termalbad

Om man besöker Budapest är det nästan obligatoriskt att besöka ett termalbad. Széchenyi är det mest berömda och det är både trevligt att besöka och vackert att se på. Simma runt i pooler med en behaglig temperatur på 38°C där folk sitter och spelar schack eller umgås. Arkitekturen är fantastisk och besökarna är omgivna av nybarockarkitektur. Om du gillar både spa och nattliv kan du besöka Széchenyi kvällstid när det förvandlas till ett sparty – spa och party i ett.

Det magnifika budaslottet

Slott BudapestBudaslottet, även kallat det kungliga slottet, är en magnifik sevärdhet från år 1256. Sedan dess har det genomgått många olika förändringar och är idag en blandning av medeltid, barock, renässans och modernism. Slottet är med på UNESCO:s världsarvslista och framför allt berömt för de medeltida barockbyggnaderna. Budaslottet ligger på toppen av slottskullen på budasidan. Här finns även Ungerns nationalgalleri och en fantastisk utsikt över Pest. Det är en vacker sevärdhet som är ett måste att se när du besöker denna spännande huvudstad.

Szimpla Kert – Den ikoniska ruinbaren

Szimpla Kert är en ikonisk bar som startades i ett rivfärdigt hus. Därefter har många andra barer med samma stil öppnats och detta fenomen har till och med fått ett eget namn – ruinbar. Dessa ruinbarer är generellt sett ganska lika med bohemisk och anarkistisk stil. Här serveras billig öl och inredningen består av secondhandmöbler. Dessa barer ändrade ett helt distrikts, om inte hela Budapests, nattliv då det gav nytt liv åt förfallna hus. Nu är dessa områden bland de trendigaste i Budapest.

Saluhallen Nagycsarnok

Nagycsarnok saluhallBudapests saluhall Nagycsarnok är lika vacker som den är väldoftande. Här kan du prova många lokala delikatesser, viner och kryddor. I tre våningar säljs frukter, grönsaker, salami, vin och massa andra härliga råvaror. På våning två och tre serveras traditionella ungerska rätter som till exempel gulaschsoppa. Saluhallen öppnade 1897 och är därmed den äldsta i Budapest och är känd för sin imponerande och vackra arkitektur. Gå dit för att njuta av arkitektur och ungerska delikatesser.

Stora synagogan (Nagy Zsinagoga) – Europas största synagoga

Stora synagogan (Nagy Zsinagoga), även kallad Dohány Street Synagogue (Dohánygatans synagoga) är Europas största och världens näst största synagoga. Den byggdes mellan år 1854 – 1859 och har plats för 3 000 sittande. Under andra världskriget blev synagogan skadad och förstörd men den renoverades under 90-talet. Den svenska diplomaten Raoul Wallenberg har ett minnesmärke här för att hedra hans insatser under andra världskriget där han räddade tusentals judar från nazisterna. Det är en vacker och viktig plats som berättar Budapest delvis mörka historia.