I Ungern är kött traditionellt den huvudsakliga ingrediensen, tillsammans med grönsaker, olika frukter, färskt bröd och starka korvar. Recepten är ofta baserade på gamla traditionella tillagningsmetoder med många olika sorters kryddor. Soppor serveras som förrätt och som dessert finner man ofta fyllda pannkakor, även kallade palacsinta. Den mest kända traditionella ungerska rätten är troligtvis gulasch, som är en paprikagryta med kött i en fyllig och krämig paprikasås. Dock består det ungerska köket av mycket mer än bara gulaschsoppa.

Bröd är troligtvis den viktigaste delen av en ungersk rätt. Det äts till alla måltider. Det finns många spännande delikatesser att prova på då du besöker Ungern. Bland annat är ungrarna kända för sina bakverk med krämiga och exotiska fyllningar. Ett sådant exotiskt exempel är bland annat kastanjepurén (gestenyepuré) som dränks i rom och serveras med en klick grädde. Det sägs vara utsökt. Du har inte fullbordat din vistelse i Budapest utan att ha besökt det ungerska köket.

Kryddor

kryddor i ungernDet ungerska köket använder ett stort utbud av ostar, till exempel de typiska ostarna túró (en typ av smulkvark), gräddostar, picante-ost och vanliga ungerska ostar som trappista, karaván, pannónia och pálpusztai. För att tillsätta smak används utvalda kryddor på ett klokt sätt. Varm chili används endast som garnering i den traditionella matlagningen. Detta är en kontrast till andra länder som är associerade med just sin användning av chili, peppar och andra starka kryddor, såsom Mexiko och Thailand.

De använder den varma sorten oftare och brukar självklart också använda denna som en garnering. I Ungern är den milda paprikan mycket vanligare och finns inkluderad i de flesta rätter. Förutom olika typer av paprika och lök är andra kryddor som används vid matlagning dill, lövblad, svartpeppar, karve, koriander, kanel, vitlök, pepparrot, citronsaft, senap, dragon, oregano, persilja, vinäger, vallmofrön och vanilj. Kryddor som vi svenskar är mer vana vid, till exempel basilika, gräslök, muskot, rosmarin, timjan och vitpeppar, används betydligt mindre.

Budapests pärlor

Restaurangen Eat & Meet ligger lite i utkanten av Budapest. Dit tar du dig lätt med taxi alternativ tåg och det sägs vara värt resan då denna unika upplevelse är något du sent kommer glömma. Restaurangen serverar traditionell ungersk mat och dryck. Varje rätt och dryck kommer med en utförlig beskrivning och historia. Restaurangen ligger på en privatägd tomt, med en terrass som har utsikt över floden Donau. Du njuter av detta tillsammans med andra gäster från hela världen.

marknad med frukt

Om du befinner dig på plats bör du definitivt besöka restaurangen Hungarikum Bisztro som ligger väldigt centralt. Restaurangen beskrivs av dess besökare som en restaurang med fantastisk atmosfär med otroligt bra service samt god autentisk ungersk husmanskost. Här hittar du vällagad mat med balanserade smaker. Det rekommenderas dock att boka bord i förtid då det är ett väldigt populärt ställe med bra priser i en mysig lokal. På menyn finns även vegetariska, veganska och glutenfria alternativ.