Kul att du har hittat hit! Den här bloggen handlar om en av de (enligt mig) bästa städerna i världen: Budapest. Det är Ungerns huvudstad och består av de två delarna som utgör dess namn: Buda och Pest, som delas av floden Donau. Som helhet är staden relativt ung, det var först 1873 som tre städer slogs ihop till en enda. Det är sannerligen en stad med dramatisk historia.

Stadens centrum ligger i Pest, där du kan hitta massor av mysiga caféer på någon av boulevarderna. Det finns också en mängd olika muséer och teatrar för den kulturintresserade. Många nämnvärda sevärdheter befinner sig längs floden Donau. På den västliga sidan, åt Buda till, hittar du Gellértberget med den berömda frihetsstatyn och dessutom finns här Citadella, en fästning med gamla anor och en stor mängd besökande turister varje år.

Slott och andra byggnader

Vid Gellértbergets fot hittar du Gellérthotellet, som har ett berömt termalbad. Det är ett måste för alla badälskare och verkligen något som jag personligen rekommenderar! Norr om Gellértberget ligger Borgberget, där det gamla Budaslottet ligger. Inuti slottet finns inga kungar och prinsessor längre men väl nationalbibliotek, nationalgalleri och ett historiskt museum. I närheten av slottet ligger presidentens bostad, Palais Sándor. Det finns också en stor och välbesökt marknad i anslutning till slottet.

Parlament i Budapest

Norr om slottet finns Mattiaskyrkan som är väl värt ett besök. Detta är en otroligt vacker kyrka i nästan vit sten. Det är också en välbesökt sevärdhet av turister. Åker du hit under lågsäsong kan du ha turen att besöka platsen under en tidpunkt då det inte är så mycket folk. Förutom de ovan nämnda byggnaderna finns det en mängd andra som du kommer kunna mer läsa om på min blogg.

Tips för den kulturintresserade

Den allra viktigaste teatern i Budapest är nationalteatern, som heter Nemzeti Színház, eller kort Nemzeti. Det är en gammal teater som har flyttat runt en del och befinner sig sedan 2002 i Bajor-Gizi-Parken. Om du vill gå på konstmuseum rekommenderar jag varmt att du besöker Szépművészeti Múzeum, eller på svenska helt enkelt Konstmuseet i Budapest. De innehar nämligen den största konstsamlingen i hela Ungern, vilket kan vara ett intressant inslag för den kulturintresserade.

Bro i budapest

Det anordnas också två stora kulturfestivaler i Ungern varje år. En av dem är Budapests vårfestival och den andra är höstfestivalen. Båda är framför allt inriktade på klassisk musik. För den som gillar film finns det också en filmfestival, vilken äger rum i februari varje år. Årligen i april kan du dessutom besöka Budapests internationella teaterfestival. Det är några av alla aktiviteter du kan hitta i Budapest!